2022-04-19 08:50:30• hírek • Bede Emőke

Több tucat ukrán állampolgár talált már állást Szatmár megyében

Simona Dersidan, a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség vezetője
Simona Dersidan, a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség vezetője

A 76/2022-es törvény által kodifikált foglalkoztatást ösztönző intézkedéseknek köszönhetően 2022. január 1-e és március 31-e között Szatmár megyében mintegy 1034 lakost sikerült álláshoz juttatni – tájékoztat a megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség vezetője, Simona Dersidan.

A március 31-ig munkába állított személyek közül 577-en 45 évnél idősebbek voltak, 95-en 35 és 45 év közöttiek voltak, 90-en 25 és 35 év közöttiek, 272-en pedig még 25. életévüket sem töltötték be. A legtöbb állához juttatott személy férfi (584 férfi, 450 nő), lakhelyüket tekintve pedig a frissen alkalmazottak többsége vidéki lakos (548 vidéki, 486 városi).


A legtöbben középiskolai végzettséggel rendelkeztek (350), de szép számban voltak azok is, akik csak az általános iskolát járták ki (273). Szakiskolai képzésben 226-an vettek részt, 66-an egyetemet végeztek, 100-an legfeljebb csak az elemi osztályokat tudták le sikeresen, 19-en pedig posztlíceumi képzést végeztek. A munkába állított személyek egyharmada a hiányos készségek miatt a nehezen vagy nagyon nehezen munkához juttatható álláskeresők kategóriájába sorolható.


Az ukrán menekülteket is segíti a kormány


A 20/2022-es sürgősségi kormányrendelet révén megteremtették a törvényes lehetőségét annak, hogy mindazon Romániába érkező ukrajnai menekültek, akik nem folyamodnak menekültstátusért, az idegenből érkezők számára kötelező munkavállalói engedély nélkül is alkalmazhatóak legyenek. „Az ukrajnai fegyveres konfliktus elől menekülő, a munkavégzéshez szükséges szakképesítést vagy munkatapasztalatot igazoló okmányokkal nem rendelkező ukrán állampolgárok foglalkoztatása 12 hónapig lehetséges, és ezt legfeljebb egy további évvel meg lehet hosszabbítani hat hónapos periódusokban" - tájékoztat az AJOFM vezetője.


A Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség több ingyenes szolgáltatással is igyekszik segíteni a hivatalnál jelentkező ukrán állampolgárokat: tájékoztatón és szakmai tanácsadáson vehetnek részt, munkahelyeket ajánlanak fel számukra, képzéseket biztosítanak, felmérik akorábban szerzett szakmai ismereteiket, illetve az EURES-állásokról is informálják őket.


Simona Dersidan közlése szerint az ügynökség adatbázisába jelen pillanatig 55 ukrán menekült került be, mi több, 47 főnek már sikerült is munkát találni. Egy részük ruha- és textilipari tevékenységet végző cégeknél helyezkedett el, de sokak találtak állást kárpitosként, épületbontó munkásként, bőrvarróként, konyhai kisegítőként, gépészmérnöki tervezőként, illetve segédfelszolgálóként is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: